Pràctiques curriculars
Les pràctiques curriculars són activitats acadèmiques reglades, formen part del pla d’estudis establert i es consideren una activitat acadèmica imprescindible per aconseguir el títol.
Tenen la durada que estableixi el pla d’estudis corresponent, i per poder-les fer cal estar matriculat de l’assignatura que hi està vinculada.
Les pots fer a la mateixa universitat o en entitats col·laboradores, com ara empreses, institucions i entitats públiques i privades en l’àmbit nacional i internacional.
Per fer les pràctiques és imprescindible que tinguis un conveni de cooperació i un projecte formatiu concret, i disposar d’un tutor acadèmic de la universitat i d’un tutor de l’entitat col·laboradora. Entre els dos acordaran el teu pla formatiu i en faran el seguiment.
EL CONVENI DE COOPERACIÓ EDUCATIVA
Regula les relacions entre la universitat, l’estudiant i l’entitat col·laboradora.
Les universitats, o les entitats gestores de pràctiques, són les encarregades de subscriure i tramitar aquests convenis amb les entitats col·laboradores que t’ofereixen les pràctiques
EL PROJECTE FORMATIU
Concreta la realització de cada pràctica. S’hi recullen els objectius educatius i els continguts i les competències que treballaràs i les activitats que duràs a terme, i ha d’establir una relació directa amb els estudis que curses.
TUTORITZACIÓ DE LES PRÀCTIQUES
Disposaràs d’un tutor de l’entitat col·laboradora i d’un tutor acadèmic de la universitat, que t’ajudaran en les teves pràctiques.
La tutoria de l’entitat col·laboradora: El tutor o tutora designat per l’entitat col·laboradora ha d’acompanyar-te, supervisar les activitats i orientar i controlar el desenvolupament de la pràctica, coordinant-se amb la tutoria acadèmica de la universitat, per tal de garantir l’acompliment de les activitats que s’han establert en el projecte formatiu.
En acabar les pràctiques, ha d’emetre un informe final que ha de recollir el nombre d’hores que has fet i valorar els aspectes del pla formatiu.
La tutoria acadèmica: El tutor o tutora acadèmic és el teu referent dins la universitat. Ha de vetllar pel desenvolupament normal del projecte formatiu, garantint la compatibilitat de l’horari de realització de les pràctiques amb les teves obligacions acadèmiques i formatives. Ha de fer el seguiment de les pràctiques i coordinar l’entitat col·laboradora, les tasques i els informes.
Finalment, ha d’avaluar les pràctiques i ha d’emplenar l’informe de valoració corresponent.
MEMÒRIA DE PRÀCTIQUES
En acabar les pràctiques, haureu de lliurar a la universitat una memòria final com a conclusió. Cal detallar les tasques i les feines que heu dut a terme, valorar-les segons el que s’ha après en relació amb els estudis universitaris, i avaluar de manera global l’estada de pràctiques.
Normativa relacionada:
Reial decret 592/2014, d’11 de juliol, pel qual es regulen les pràctiques acadèmiques externes dels estudiants universitaris.
Reial decret 1493/2011, de 24 d’octubre, pel qual es regulen els termes i les condicions d’inclusió en el règim general de la Seguretat Social de les persones que participin en programes de formació, en desplegament del que preveu la disposició addicional tercera de la Llei 27/2011, d’1 d’agost, sobre actualització, adequació i modernització del sistema de la Seguretat Social.
Reial decret 1791/2010, de 30 de desembre, pel qual s’aprova l’Estatut de l’estudiant universitari.